$100

Ordering your first Starlink? Through our referral link, Starlink puts $100 on the account once your service is two months old; this site is paid a matching reward.$100 account credit on a first US order, via our referral link. Pre-order checklist

Will Starlink Work
$100 credit link (referral link)Our referral link; we’re rewarded too

Blog

Do you need a permit for a Starlink pole or mount?

Where permit rules come from, what the federal rule says about masts, fees and safety, and a script for calling your building department. General information, not legal advice.

Will Starlink WorkPublished
Key takeaways
  • Whether a Starlink dish or pole needs a permit depends on your town: some codes require one for any satellite antenna, others only for ground-mounted dishes or tall structures.
  • The FCC's OTARD rule (47 CFR 1.4000) covers zoning, land-use and building regulations as well as HOA rules, and it covers the mast that supports a covered antenna.
  • A restriction can't unreasonably delay or prevent installation, unreasonably raise its cost, or preclude an acceptable signal, unless it's a clearly defined safety rule or a historic-preservation rule.
  • Starlink's Terms make you responsible for permits and permit fees; the FCC rule says any fee must be reasonable.
  • This is general information, not legal advice; talk to a lawyer licensed in your state before refusing a requirement.

It depends on your town. Some local codes require a building permit for any satellite antenna or for a dish mounted on the ground, others only for tall masts or towers. The FCC’s OTARD rule limits what a permit process can demand for a small dish, covers the mast that holds it, and still lets towns keep clearly defined safety rules.

This is general information, not legal advice. Your state, your town’s code and the facts of your home all matter, and the rule text below is quoted from the eCFR as read on Nov 3, 2026.

Where permit rules come from

Up to four sets of rules can touch a dish on a pole or a roof:

Starlink stays out of it. Its Terms of Service make you responsible for complying with building codes, zoning, ordinances, association rules, lease terms and landlord approvals for the install, and for getting any permits and paying the fees that come with them.

Local codes really do differ. Hawthorn Woods, Illinois, for example, has a code section requiring a building permit for satellite antennas, while McCall, Idaho, addresses permits for dishes mounted on the ground. The only way to know what applies at your house is to read your own town’s code or ask.

What the FCC rule says about permits and masts

The OTARD rule (47 CFR 1.4000) reaches further than HOAs. It applies to “any restriction, including but not limited to any state or local law or regulation, including zoning, land-use, or building regulations,” on property within your exclusive use or control, where you own or rent that property. A restriction is off limits if it impairs a covered antenna, and the rule spells out what impairs means. A restriction impairs if it:

  1. unreasonably delays or prevents installation, maintenance or use;
  2. unreasonably increases the cost of installation, maintenance or use; or
  3. precludes reception or transmission of an acceptable quality signal.

Four more parts of the text matter for a pole or mast:

Does the rule cover a Starlink dish? The rule names no company. By our reading, a Starlink home dish fits its wording: it’s under one meter across and sends and receives signals via satellite at a fixed home. We found no FCC ruling or statement that names Starlink under the rule. The full walk-through is in the OTARD rule in plain words.

What that means for permits, in our reading: a permit requirement for a small dish isn’t void just because it exists. One that adds unreasonable delay or unreasonable cost can conflict with the rule, unless it fits one of the two exceptions below.

Check the FCC’s consumer guide on antennas and dishes before relying on any mast-height figure quoted elsewhere.

Safety and historic-district exceptions

The rule keeps two kinds of restriction alive even when they get in the way of a dish:

Both must also be no more burdensome than necessary to meet their goal. Our reading: a written rule about how far a tall mast has to sit from a property line or a power line is the kind of safety rule a town can keep. A rule that a dish must be invisible from the street, with no safety reason given, is much harder to defend under the rule’s text.

Tall poles and towers: when a permit is most likely

Our reading: the taller and more freestanding the structure, the more likely your town is to tie it to a safety rule and ask to see it first. Expect questions about:

A few things hold whatever your town decides. Starlink publishes no minimum mounting height for a home dish. Starlink’s installers don’t do pole mounts. Starlink’s Standard Pipe Adapter fits metal poles 1.25 to 2.5 in across (31 to 63.5 mm) and isn’t meant for PVC or plastic pipe. Before you dig a footing, call 811 so buried utility lines get marked. If an overhead line crosses the yard, read power lines, TV dishes and antennas near your Starlink before you pick the spot. The pole guide covers heights, footings and guying.

How to ask your building department

This site never needs your address; you only share it with your own town. A short script for the call or email:

I’m planning to install a small satellite internet dish, under one meter across, on [a roof bracket / a wall bracket / a metal pole about __ ft tall] at my home. Does the code require a permit or an inspection for that? If it does, which section is it, and what’s the safety reason? What does it cost, and how long does review take?

Then work through it:

  1. Search your town’s online code first for “antenna”, “satellite”, “dish”, “tower” and “accessory structure”.
  2. Call or email the building or zoning office with the script.
  3. Write down the answer: the code section, the name of the person and the date.
  4. Check your HOA papers or lease separately. A building permit doesn’t settle those, and an HOA approval doesn’t settle the permit.
  5. Ask which exception applies if the requirement looks like it unreasonably delays the install or adds unreasonable cost. Mention 47 CFR 1.4000.
  6. Talk to a lawyer licensed in your state before you refuse a requirement or install without a permit you’ve been told you need.

Fees: who pays

You do. Starlink’s Terms say you’re responsible for any government, right-of-way, license or permit fees connected with the service or the kit. The FCC rule sets the limit: any fee or cost a restriction imposes must be reasonable in light of the cost of the equipment or services and how comparable devices are treated.

The rule adds one protection while a dispute runs. No attorney’s fees, fines or other penalties accrue against an antenna user while a proceeding on the restriction is pending, and if the ruling goes against the user, they get at least 21 days to comply.

Again, this is general information, not legal advice. If a town or association is threatening fines, talk to a lawyer before you act, and keep every letter, email and scan screenshot.

Read the OTARD rule

Questions this page answers

Do I need a permit to install a Starlink dish?

It depends on your town: some codes require a permit for any satellite antenna, others only for ground-mounted dishes or tall masts. The FCC's OTARD rule limits permit rules that unreasonably delay installation or raise its cost, except clearly defined safety and historic rules. General information, not legal advice.

Does the OTARD rule cover the pole too?

Yes. The rule text says a mast supporting a covered antenna is also covered. Safety rules a town can justify still apply to it.

Is there a height limit for a Starlink pole?

Starlink publishes no minimum mounting height for a home dish, and its pages don't set a pole height. Local codes and HOA rules may set limits, and the FCC rule allows clearly defined safety rules, so ask your building department before you set a tall pole.

Who pays the permit fee?

You do: Starlink's Terms say you're responsible for permit fees. The FCC rule says any fee must be reasonable compared with the cost of the equipment and how similar devices are treated.

Do historic districts have different rules?

They can. The FCC rule allows restrictions needed to preserve a site listed on, or eligible for, the National Register of Historic Places, as long as they're no more burdensome than necessary.

What we checked this page against

  1. 47 CFR 1.4000, the OTARD rule (eCFR, current as of 2026-10-29) · retrieved Nov 3, 2026
  2. Starlink Terms of Service, US · retrieved Nov 3, 2026
  3. Does Starlink provide installers? (Starlink help center) · retrieved Nov 3, 2026
  4. Standard Accessories Guide (PDF) · retrieved Nov 3, 2026
  5. Village of Hawthorn Woods, IL, code: satellite antennas (American Legal Publishing) · retrieved Nov 4, 2026
  6. City of McCall, ID, code: ground-mounted satellite dishes (American Legal Publishing) · retrieved Nov 4, 2026

Each number on this page traces back to one of these entries; our fact rules explain how. If a reading has drifted, the corrections log shows how it gets fixed.